10 Cara Gampang Jimatkan Bateri Iphone

Diposting pada

Siapa pengguna Iphone mesti mempunyai problem bateri cepat habis kan ? Apalagi kalau banyak group whatApp, Telegram ,Facebook , Twitter dan app yg lain. Mesti kejap je guna bateri dah kong. Kalau kita ne jenis yg memang standby powerbank its no problem la kan, tapi kalau kita jenis yg selalu lupa cas powerbank dan lupa bawa macamana ?

Hah, sini Jesz kongsikan 10 cara untuk jimatkan bateri iphone anda ..

#1 Offkan Vibration

Caranya : Setting –> sound –> vibrate on ring ( off kan ini )

#2 Minimakan masa autolock

Semakin sikit masa, makin jimat bateri. Sebab iphone mesti guna bateri juga sebelum offkan skrin kita..Caranya : Setting –> general –> autolock

#3 Offkan Airdrop

Caranya : Swipe dari bawah ke atas untuk lihat control centre dan offkan dia.

#4 Offkan Location Service

Caranya : Setting –> privacy –> location services (offkan mana-mana yg tak perlu )

#5 Offkan Bluetooth 

kalau nak guna gres on .. hehe

#6 Turn Off Kan Animation Wallpaper

Baca Lanjutan:  Budidaya Jahe Dalam Karung, Hasilkan Benih Sehat

Ada wallpaper yg jenis animation bergerak-gerak tu kan, ia bahwasanya banyak memakai bateri walaupun nampak manis ..Jadi kalau nak jimat bateri offkan animation tersebut.

caranya : Setting –> general –> accessibility –> Reduce motion (on)

Selepas itu pergi ke : Setting –> wallpapers & brightness –> choose wallpaper –> pilih still photo

#7 Edit Spotlight Search

By default benda ini akan index dan search setiap item dalam phone kita. Anda boleh jimat bateri handphone dgn offkan yg mana dirasakan tak perlu.

#8 Sentiasa Gunakan Wifi

Kalau di rumah atau ofis anda ada wifi, sentiasa on kan wifi. Ini kerana data handphone lebih banyak memakai bateri untuk menciptakan pencarian. Kalau keluar dari rumah atau ofis pula jangan lupa offkan wifi tu biar tak la beliau tercari-cari connection dan menciptakan pembaziran bateri.

#9 On Airplane Mode

Kalau anda berada dikawasan yg memang line handphone kantoi, maka sebaiknya anda on airplane mode. Ini sesuai kalau memang kita tak berniat untuk menciptakan panggilan atau tak ingin memakai handphone buat sementara waktu.

Baca Lanjutan:  Tips Atasi Problem Rambut Gugur

#10 Offkan Siri

caranya: setting –> general –> siri

Mudahkan cara untuk jimatkan bateri iphone. Makara sila lah cuba yaa guys ad terima kasih kerana sudi membaca entri ini ,, kalau mempunyai kegunaan silakan dishare ..


Sumber http://vitaminsihatshakleecheras.blogspot.co.id