9 Panduan Mengurangkan Pengambilan Gula Dalam Makanan

Diposting pada

Segala yg manis ini memang sedap dimakan tetapi bila terlebih makan, yg menanti anda ialah sesuatu yg menakutkan. Setelah mengambil kuliner bergula kegemaran, seseorang akan mengalami pertambahan tenaga, namun sehabis beberapa ketika, tahap gula di dalam darah akan turun sehingga menciptakan anda semakin ketagihan gula. Ini berlaku kerana badan telah terbiasa mempunyai tahap gula dalam darah yg tinggi. Terlalu banyak gula akan melemahkan sistem kekebalan dan badan gampang berasa letih. Sebelum ini telah dikongsikan tips menyediakan kuliner yg sihat dan bermanfaat, kali inipula akan dikongsikan Tips Mengurangkan Pengambilan Gula Dalam Makanan

1. Pilih kuliner daripada materi komplemen semulajadi
Seperti yg saya nyatakan sebelum ini, antara kuliner yg mempunyai materi komplemen semulajadi ialah buah-buahan. Ianya sangat sangat lah elok, kerana di dalam buah-buahan ni terdapat vitamin-vitamin yg kita perlukan
2. Kurangkan gula didalam resepi masakan
Ini amatlah disyorkan ya. Yela kadang kala, lebihan gula tu tiba sendiri dari kuliner kita. Kurangkan manis dalam makanan, tambahkan manis dalam senyuman. Aicehhh.

3. Kurangkan penggunaan susu pekat
Memang dah tahu kan, susu pekat ni sangatlah manis. Kalau diet tang lain, tapi masih guna susu pekat banyak-banyak tak ada guna dik oii. 

4. Kurangkan minuman berkarbonat
Seperti semua tahu, minuman berkarbonat ni terlalu tinggi kandungan gulanya. Jangan percaya bila di air tersebut menulis “less sugar”, hakikatnya sama je tinggi kandungan gulanya
5. Kurangkan kuliner manis
Ini sangat perlu ya, yela kata nak diet kurang makan manis, tapi duk bedal cokelat. Baik tak payah yea .
6. Banyak minum air putih
Tips ni memang semua orang tahu, minumlah air putih banyak-banyak. Jangan pula anggap 100 plus tu air putih pulak yea. Minum air putih ni anggun untuk tubuh, sanggup natural beauty lagi.
7. Makan secara teratur
Makan sedikit tetapi kerap untuk sepanjang hari. Makan secara teratur akan memperlihatkan badan bertenaga sepanjang hari dan mengatur tahap gula dalam darah. Ini kerana gula sanggup memasuki pemikiran darah secara berperingkat. Pilihlah kuliner yg tinggi kandungan serat kerana semakin tinggi kandungan serat, semakin lambat gula masuk ke dalam pemikiran darah.

Baca Lanjutan:  Manfaat Puasa Bagi Kesehatan Manusia
8. Jaga keseimbangan rujukan makanan
Jaga keseimbangan hormon tubuh. Gula dan kuliner yg mengandungi karbohidrat tinggi menyerupai pasta dan nasi putih akan segera diubah menjadi gula di dalam darah yg menjadikan kadar insulin naik. Sebaiknya rujukan kuliner harus terdiri daripada protein, karbohidrat dan lemak yg seimbang. Lemak dan potein akan menghalang absorpsi karbohidrat dalam pemikiran darah dan memberi sumber tenaga yg stabil.

9. Baca label makanan
Baca label kuliner dan pilih produk yg ada kandungan gula yg rendah atau tiada langsung. Sebahagaian makanan, kadar gulanya tersembunyi kerana tidak dilabelkan dgn nama gula tetapi dinamakan sebagai sukrosa, glukosa maltosa, fruktosa dan sebagainya. Berhati-hati dgn kuliner yg berlabel sugar free. Ini kerana, kebiasaanya kuliner ini mungkin mempunyai tambahan gula. Manakala kuliner yg berlabel fat free selalunya memakai gula penganti rasa yg hilang dikala lemak tiada.
SUMBER:


Sumber http://panduan-tips-petua.blogspot.co.id/