Kenapa Perut Kembung Dan Berangin? Ini Puncanya!

Diposting pada


“Ish berangin agaknya perut ni, dari tadi asyik sendawa. Patutlah kembung semacam saja.”

Kalau perut kembung memang rasa tidak selesa dan tidak bahagia duduk. Terasa bagaikan menyerupai ada belon dalam perut. Lepas diurut atau disapukan minyak angin dan sendawa besar barulah perut terasa selesa.

Selalunya perut kembung dikaitkan dgn angin yg masuk dalam tubuh apabila lambat makan daripada waktu sepatutnya. Ada juga kembung disebabkan minum terlalu banyak air.

Sebab Perut Kembung ;

#1 Makan dgn laju
Apabila anda makan dgn laju, masakan tidak dihadam dgn tepat dan cebisan yg tidak lumat terkumpul dalam perut. Itu yg menjadikan perut terasa kembung.

Sebaiknya makan dgn perlahan biar masakan yg masuk dalam perut lumat sepenuhnya.

#2 Tidak fokus pada makanan
Apabila makan sambil melayari internet di telefon, tonton tv mahupun komputer, tanpa sedar anda akan mengambil masakan lebih dari yg sepatutunya.

Sebaiknya beri rujukan pada masakan yg anda makan, jadi anda tidak akan makan berlebihan.

#3 Minum guna penyedut minuman
Semasa anda menyedut air memakai penyedut minuman atau straw, anda bersama-sama menyedut udara bersama menjadikan perut gampang kembung.

Sebaiknya minum terus dari gelas.

#4 Banyak makan masakan yg diproses
Kebanyakkan masakan diproses atau masakan rapu mengandungi garam (sodium). Apabila terlalu banyak sodium masuk kedalam badan, beliau menjadikan perut gampang menjadi kembung.

Sebaiknya banyakkan makan masakan segar menyerupai buah-buahan dan sayur-sayuran.

Baca Lanjutan:  Rawatan Slip Disc: Kaedah Alternatif Pada Kos Yang Lebih Murah

#5 Pengambilan gula berlebihan, termasuklah ‘Artificial Sugar’
Ramai yg menentukan artificial sugar sebagai pengganti gula untuk mengurangkan kalori dalam diet harian. Artificial sugar biasanya mengandungi aspartame dan sucralose yg sukar dihadam oleh perut menjadikan perut menjadi kembung.

Sebaiknya guna madu sebagai pengganti gula.

#6 Minum air bergas
Tahukah anda buih-buih gas dalam minuman ringan juga menjadikan perut anda gampang kembung.

Sebaiknya, elak minum minuman bergas. Tetapi kalau anda penggemar minuman ini, pastikan letak ais dalam minuman dan tunggu sehingga buih-buih gas hilang sebelum minum.

#7 Makan berat sebelum tidur
Apabila tidur dgn perut penuh, masakan dalam perut biasanya mengambil masa yg usang untuk dihadam dgn tepat menjadikan perut menjadi kembung.

Sebaiknya, makan malam sebelum tiga atau empat jam sebelum masuk waktu tidur. Jika perlu makan kerana terlalu lapar, ambil camilan menyerupai buah-buahan.

Apa pun, banyak penyakit berpunca dari diri kita sendiri yg mengabaikan pemakanan yg sihat.

Cara Untuk Mengurangkan Kembung Perut Dengan Kadar Segera
Disini aku ingin memperkenalkan produk Shakle untuk mengatasi problem kembung perut. Selalunya ini yg akan aku sendiri ambil apabila hadapi problem kembung perut. Peppermint Ginger Plus Shaklee sangat popular untuk problem angin dalam badan, gastrik dan juga loya sewaktu mengandung.

Suplemen Peppermint Ginger Plus dari Shaklee ini berbentuk pil @ tablet. Memang gampang ditelan dan boleh larut dalam air. Harga sebotol Peppermint Ginger Plus ini hanyalah Rm47.50 (90 biji).

Baca Lanjutan:  Pigmentasi/Jeragat Dan Omega

Apa Yang Best Tentang Peppermint Ginger Plus Shaklee Ini ?
Keistimewaan utama Peppermint Ginger Plus yakni adonan empat jenis herba semulajadi dari Timur dan Barat. Maksudnya, untuk menghasilkan setiap biji Peppermint Ginger Plus ini, Shaklee telah memakai teknologi sains terkini untuk kesihatan iaitu pokok adas, cekur manis, daun pudina dan halia.

# Jintan Manis/Fennal

  • Ia membantu menghilangkan kembung perut, melegakan kesakitan perut dan membantu mengurangkan problem alergi pada jalan masuk usus. Biasanya orang Eropah mengambil biji jintan manis selepas makan untuk tujuan mengilangkan problem kembung perut.
# Bunga lawang/Anise
  • Bagi orang Mesir Purba, mereka telah usang memakai bunga lawang. Sebab apa ? Ia sanggup membantu melegakan problem pencernaan, mengurangkan kesakitan jawaban haid menyerupai senggugut dan merangsangkan jus gastrik untuk pencernaan. Bunga lawang juga bisa memperlihatkan peredaran tenaga di dalam badan.
# Daun Pudina

  • Daun ini banyak dipakai bagi membantu proses penghadaman. Ia juga kerap dipakai untuk mengurangkan mabuk laut/darat atau morning sickness bagi ibu mengandung. Daun pudina juga sanggup mengurangkan sakit gastrik, pedih ulu hati, cirit-birit termasuk mengurangkan kesan sampingan daripada kemoterapi menyerupai muntah dan hilang selera makan. Kerp demam ? Daun ini sanggup merangsang pengeluaran peluh sekaligus mengurangkan risiko demam jawaban selesma dan demam lebih cepat bagus.
# Halia

  • Sejak 2000 tahun lepas, orang Cina telah usang memakai halia untuk tujuan kesihatan dan pemakanan harian. Halia sangat baik untuk merangsang rembesan enzim Salvia supaya masakan lebih gampang dicernakan. Halia juga bisa melegakan sakit perut, mengurangkan sakit senggugut dan loya.
Apa Kebaikan Mengambil Peppermint Ginger Plus ?

  1. Membantu melegakan otot perut
  2. Membantu mengurangkan simptom-simptom demam
  3. Melancarkan sistem penghadaman
  4. Melegakan cirit-birit, pedih ulu hati dan gastrik
  5. Menghalang muntah selepas pembedahan
  6. Mengurangkan atau mencegah problem kembung perut
  7. Melegakan haba pada animo sejuk
  8. Membantu melegakan morning sickness
  9. Melegakan senak perut
Testimoni Pengguna :-

“Best makan pil yg aku bagi, berangin je badan, tapi tak rasa nak muntah, sendawa pun secara secara prlahan-lahan je”
Makan Peppermint Ginger Plus, perut dah xda angin.
“Buang angin, tidur pun lena”
Jika anda memiliki pertanyaan wacana produk Shaklee yg lain atau nak membeli Peppermint Ginger Plus Shaklee anda boleh hubungi aku di 0148645784 Jesz.
Dan ekslusif untuk pelanggan aku ! Saya akan berikan anda konsultasi untuk makan pemanis Shaklee dgn betul.


Sumber http://vitaminsihatshakleecheras.blogspot.co.id