Perlukah Anak Kita Ambil Minyak Ikan A.K.A Omega-3 ???

Diposting pada

Sebelum ni saya ada terangkan apa pentingnya Omega-3 kepada janin.
Perlukah Omega-3 ni diteruskan bila anak membesar dan bersekolah? Cuba ibu-ibu ingat kembali, masa kecik punyalah kita nak anak kita sanggup keperluan yg cukup, minum susu Neurogain lantaran nak DHA untuk bayi kita dalam perut, bila dah kenal shaklee, ibu tukar ke OmegaGuard pulak hingga masa menyusu tubuh pun ambil OmegaGuard…kesannya, Alhamdulillah belum dewasa sihat, bijak.

Cukup ke setakat tu? Bila anak wean off, masuk preschool terdedah dgn segala macam makanan, junk food lagi, fast food lagi…agak-agak ibu dalam masakan harian mereka ada tak sumber DHA atau Omega-3 dari sumber ikan maritim dalam??? Ikan pun jarang ambil, yg banyak nya ayam..kan? 🙂
Jawapanyaaa tak cukup!!

Jadi nak buat macam mana??? Apa balasannya jikalau kurang DHA pada anak kita???



Saya nak share harini apa kesan jikalau kurang DHA dalam diet anak…harini nak bagi 3 jerr

# Low DHA level may impact kids ability to reading, memory & behavior

Kajian di Oxford University ke atas 500 anak berumur 7-9 tahun..shows it all! Takkan kebetulan lagi kot anak yg dietnya kaya DHA dgn hat jenis karnivor (aummm…makan daging jer kan) depa lagi lagi tinggi DHA dalam darah & kurang bermasalah dalam pembelajaran….

Kajian ke atas 500 pelajar sekolah menawarkan kandungan Omega-3 dalam darah berkait rapat dgn “ability to learn” dan “behaviour”
Paul Montgomery, Oxford University Centre of evidence based intervention

Betul kita sekadar ikhtiar…tapi kita ingat apa yg Tuhan bagi tu rezeki pada kita atas ikhtiar dan doa…nak ikhtiar macam mana? Sebab tu pengambilan Omega 3 penting untuk anak anak kita.

We never knew…ADHD, dyslexia, dysratia, slow learner ke…kerap mengantuk ke anak kita….so sebagai ikhtiar..bagi la depa makan ultra pure fish oil gitu…sebab apa? Sebab tengok kemampuan kita..mampu tak kita sebagai ibu bagi 2-3 serving ikan maritim dalam yg kaya Omega 3 & tak tercemar. Bahaya jugak makan ikan besar besar ni kerap..especially jikalau kita tak tau asal undangan ikan tu.


#2 Children Who Is Taking Omega 3 As Infant Scores Higher Intellegence; Learning and Vocabulary At Age 3-5

Eh macam tu ke?? 
Sure lepas ni, ibu-ibu yg ambil OmegaGuard masa mengandung dan menyusu mesti merasa lega lantaran dah bagi yg terbaik di masa-masa kritikal perkembangan otak anak. 
hahaha. Best tak? Ibu mana tanak anak keciknya bijak, petah kan? Apa lagi jikalau kita nak anak anak bijak kita membesar sebagai hafiz atau hafizah….Didikan kan bermula dari alam rahim….

Memang dari awal lagi ibu bagi Omega 3…tapi balasannya at peak bila anak umur 3 -5 tahun tau..which is masa anak2 kat tadika. InsyaAllah life long journey starts here…kena plak dgn teaching method yg sesuai untuk develop kognitif skills si anak bukannya yg exam oriented…it is a really good headstart in their life kan.
Ada masa nanti saya share kan macam mana nak stimulate thinking skill belum dewasa 🙂


#3 Omega 3 Found to Alter or Boost Brain Function


Kajian ke atas 33 kanak kanak lelaki umur 8-10 tahun yg keja beliau dok main video game jer manjang selama 2 bulan really a shocking discovery gitu. Ibu aware kan kesan video game pada anak anak? Perasan tak anak lelaki sangat gampang addicted to games mcm ni.

Saya ada mitra yg share kan pengalaman beliau dgn anaknya:

“I was battling dgn Iyad since umur 2 tahun smp la lately lantaran Ipad/ Ipod/ lappy games!!!! Very addictive you all! Hish yg tak best tu exposure too this kind of environment may affect child development…1 isu yg mama penah baca from a child expert gadget games are not healthy..it may cause ADHD & cognitive disorder…si kembar adik mama penah jadik cikgu tadika kat Tadika Little Caliph Kulim @ Tadika Bijak Makmur story kat mama..anak anak yg sepanjang hidupnya exposed to gadgets susah nak belajar…bak kata child expert ni la…”bila ada hands eye coordination then the kids motor skills will evolved..elese the brain comnection weaken and you loose the ability”

Sangat takut kan kesan dia.

Apa plak kaitan dgn Omega 3? Berbalik pada research tadi pengambilan omega 3 membantu meningkatkan brain cortisol activity shown by MRI gitu….padahal placebo group yg tak ambil omega 3 menunujukkan brain activity reduction.

Baygkan anak anak yg minds kurang stimulate shows better response ..anak anak yg kita belai n tatang insyaAllah lagi responsive…tambah pulak dgn doa ibu yg sangat makbul….Amin.


Sebab tu la scientists kata Omega 3 elok untuk reverse duduk masalah ADHD, dyslexia dan sebagainya…Anak anak sihat sure lagi pintar. Tak gitu?

So, sebelum terlambat…nak Omega-3 superb…jom telan OmegaGuard.

Hubungi Wanna,
[email protected]
SMS/whatsapp  016 441 5473


Sumber http://kioskvitamin.blogspot.co.id/