Resepi Donut Cheese

Diposting pada

Selamat petang dan salam sejahtera .. Hujan-hujan ne mesti ramai yg tengah fikir-fikir makanan yg panas-panas dan sedap kan ? hehehe macam aku juga ^_^ ..

Sebenarnya jiran aku yg minta tolong buatkan donut cheese ne, jadi disebabkan harini aku rajin maka terbuatlah donut cheese yg jiran minta.. walaupun bergotong-royong ini juga kali pertama aku buat donut cheese, selalunya aku hanya buat kuih donut biasa yg bentuk “O” ..Jadi disini aku ada share resipi bolehlah korang cuba try test buat di rumah memasing yaa hehe

Bahan-bahan :

500Gm tepung gandum
2  sudu makan susu manis
Setengah paket yis (ibu roti )
2 sudu makan margerin
1 sudu teh garam
1 gelas air suam
1 sudu makan gula
Gula aising
Cheddar Cheese

Cara-cara memasak :-

#Step 1


-Air suam segelas tadi bahagikan dalam dua gelas sama rata. Gelas 1 kita isikan dgn 1 sudu makan gula dan larutkan dalam air suam tadi , kacau sampai gula tidak berketul . Seterusnya masukkan setengah yis kedalam gelas yg kita letak air suam dan gula tadi , kacau yis sehingga larut dan biarkan selama 20 minit.

Baca Lanjutan:  Berkongsi Kegembiraan Semalam

#Step 2

-Air suam digelas ke2 kita letakkan dua sudu makan susu bagus dan ditambah dgn 1 sudu teh garam. Gaul sehingga susu dan garam sebati dan biarkan ,,

#Step 3 


-Sementara menunggu yis kembang, kita masukkan 500gm tepung gandum kedalam bekas yg agak-agak besar dan tambahkan margerin 2 sudu makan. Jangan terlebih margerin nanti donut akan menempel apabila kita makan. Seterusnya, ramas-ramas tepung dan margerin semoga sebati ..

#Step 4

                                                          Yis yg telah kembang ..



-Setelah tamat sebatikan tepung dan margerin, boleh lah masukkan air susu + garam dan yis + gula tadi kedalam tepung gandum tersebut .. Lalu kita uli agak menjadi doh menyerupai gambar yg aku sertakan . Lalu kita biarkan doh selama 30-40 minit , dan lebih baik bila kita tutup doh memakai kain yg basah .

                                                               Doh yg telah diuli..

Baca Lanjutan:  Resepi Fish Cake Homemade. Sangat Gampang .

#Step 5


-Setelah doh kembang 2x ganda dari doh yg kita biarkan tadi .. Tumbuk-tumbuk doh sikit untuk keluarkan angin .. dan bolehlah kita mula membulat-bulatkan doh tadi ..Contoh cara buat tengok gambar ..

#Step 6
-Jika telah selesai, maka gorenglah donut tersebut dgn api perlahan supaya donut tidak hangus.

#Step 7
-Siap menggoreng , letakkan gula aising kepada donut .. dan boleh lah sudah kopi-kopi .. hahah

Kalau rasa terlalu banyak donut yg kau buat , boleh saja frozen kan donut yg lain untuk digoreng esok harinya .. Semoga resepi ini membantu ..

Sekian terima kasih ,,
Sumber http://vitaminsihatshakleecheras.blogspot.co.id