Resepi Macaroni Salad Mudah

Diposting pada

Haii, teringat pula zaman sekolah menengah dulu .. hihi Terflashback tauu ! Dulu asal Raya Aidilfitri , majlis perpisahan guru, majlis hujung tahun dan majlis asrama selalu kan buat makan-makan ? yg paling bikin pening .. Saya tinggal hostel then think apa makanan yg patut dibawa .. ibarat sedia maklum student asrama tak boleh masak right dalam asrama . Yang da pun cuma cerek karen ( water heater ) sahaja.

Fikir-fikir terdetik dalam hati mahu buat makaroni , ini slah satu favourite food . haha jikalau boleh tak pandang sudah makanan lain . Makara plan la sama kaan-kawan , kumpul duit then beli bahan-bahan.

Ok kita go through untuk resepi dan bahan-bahan makaroni legend ciptaan budak asrama ^_*.

Bahan-bahan ;-
1. Makaroni
2. Susu manis
3. Mayonis
4. Buah-buahan dalam tin ( suka hati mahu campur-campur atau homogen punya saja ) jikalau mahu jimat bajet boleh beli buah & kupas sendiri .. hihi
5. Sedikit garam

Step #1
-Kita rebus terlebih dahulu makaroni hingga agak-agak lembut. Jangan lembut sangat hingga hancur nanti tak sedap. Oleh kerana dulu di asrama cuma ada water heater apalagi kami hanya rendam makaroni dalam air panas hahaha .. kesiaan jikalau ingat masa ni . Tapi makaroni tetap masak tau .

Baca Lanjutan:  Ikhtiar Penyakit Kencing Elok / Diabetis Dgn Mudah.

Step #2
-Biarkan makaroni sejuk sedikit , lantaran kita nak letak mayonis , jikalau letak time ia panas-panas mayonis akan cair jadi tak sedap .. So, biarkan dalam 5-10 minit then masukkan mayonis + sedikit garam + susu manis + buah-buahan ( kuantiti agak-agak makaroni yg orang buat ya .

Step #3
-Gaul makaroni tadi dgn semua bahan-bahan, lepas tuu korang rasa sedap ke tidak .. then jangan dulu makan tauu kita simpan dalam peti sejuk 1 jam atau 2 jam supaya makaroni sejuk dan sedapp ! Dulu petisejuk pergi dewan makan dan minta aunti tolong simpankan dalam peti sejuk ,,haha nasib baik aunti baik tauu

Nah, kau budak asrama yg pening-pening mahu buat makanan bawa pergi majlis sekolah should try this .. hihi ehh yg baca entri ne pun sangatlah digalakkan buat resepi ne tau .. gampang macam makan kacang kan ? susah lagi makan kacang lantaran mahu buka kulit hahah hingga kini jikalau ada kawan-kawan mahu buat makaroni mesti mesej tanya saya macamana , wow angkat bakul sendiri nampak ..haha .

Baca Lanjutan:  Dalam Berniat Diet Untuk Banyak Mengkonsumsi Makanan Yg Bersifat Basa

Sekian perkongsian resepi dari saya , Hope anda semua enjoy ^_*
Sumber http://vitaminsihatshakleecheras.blogspot.co.id