Sinusitis/Resdung Rosakkan Hidung..Ajai Buat Hidung Baru

Diposting pada

Selamat petang rakan pembaca sekalian.
Kenal tak Ajai? Dia dah buat hidung baru. 😀

Sebenarnya, bukan itu yg saya nak cerita. Semalam ber-blogwalking, jumpa la kisah si Ajai ni dah buat hidung baru…anda tau kenapa?
Bukan lantaran nak nampak handsome tapi lantaran penyakit Sinusitisnya dah makin teruk, hingga indera pendengaran jadi tak dengar dan kena buat pembedahan indera pendengaran pulak.

Bahayanya SINUSITIS.

Nak tau lanjut dongeng Ajai kat sini ye:
http://terengganutoday.com/hiburan/hidung-mancung-baru-ajai-berharga-rm28-ribu

Apa itu SINUSITIS?


Sinusitis ialah peradangan pada sinus. Sinus sendiri ialah rongga udara di daerah wajah yg terhubung dgn hidung. Peradangan pada sinus ini mengakibatkan penimbunan lendir di rongga sinus dan menjadi media pertumbuhan bakteria. 

Gejala Penyakit Sinusitis

Penderita mengalami flu yg berkepanjangan

Penderita biasanya mengalami nyeri ibarat radang di dalam rongga hidung

Penderita merasa sakit kepala terutama dikala menunduk dan menoleh diikuti oleh nyeri di wajah ibarat pipi dan antara hidung dgn mata 

Penderita biasanya meriang dan mengeluh lantaran pendengarannya berkurang

Hidung mengeluarkan cairan/ingus hingga penciuman juga berkurang

Penderita mengalami penurunan nafsu makan.

“Jika seseorang pesakit mengalami simptom ini sehingga 12 minggu, ia masih sinusitis akut. Jika simptom ini berpanjangan melampaui 12 ahad maka ia dikenali sebagai sinusitis kronik.


Macam mana nak merawatnya?

Ini kata pakar bedah perunding Telinga, Hidung dan Tekak (ENT) Prince Court Medical Centre Datuk Dr Kuljit Singh.

“Para pesakit perlu mengetahui peringkat sinusitis masing-masing – akut, sub-akut atau kronik. “Jika anda mengalami selesema yg teruk, ia juga boleh menjejaskan sinus anda dan ia membawa kepada satu keadaan akut.

“Dalam kes akut para doktor akan cari jalan untuk mengurangkan abses pada rerongga sinus memakai ubat, dan ini akan membantu memperluaskan liang rerongga itu sekali gus membolehkan lelehan mengalir keluar,” kata Dr Kuljit.

Sinusitis akut boleh dirawat dgn ubat sementara sinusitis kronik lazimnya memerlukan mekanisme pembedahan.

sumber: Sinar Harian


Bahayakah Sinusitis/Resdung?

Ini antara kesan dari Sinusitis
* Jangkitan nanah di sekeliling daerah mata
* Jangkitan otak (meningitis)
* Sakit tekak yg kronik
* Jangkitan tulang muka
* Memburukkan keadaan lelah
* Berdengkur yg kronik
* Jangkitan indera pendengaran dan tonsil, terutamanya kanak-kanak
* Alahan hidung atau hidung sensitif
* Selesema biasa yg melarat.


Cubalah Set Vitamin Shaklee yg terdiri daripada




1) Alfalfa Complex
2) Vitamin C
3) B Complex

Berikut ialah fungsi setiap vitamin tersebut…

ALFALFA COMPLEX

– Mempunyai kelebihan dalam mengurangkan keradangan sakit itu sendiri
– Ia kaya dgn sumber klorofil dan membantu mengurangkan keradangan terutama akhir dari ekzema, resdung, alergik dan gegata.
* Pesakit SLE tidak digalakkan ambil Alfalfa..

B COMPLEX

– B6 penting untuk pemuliharaan selaput lendir yg sihat dan membantu pengeluaran antibodi badan
– Membantu dalam training protein dalam tubuh
– Membantu hati menghasilkan glikogen yg diharapkan oleh kulit untuk menyingkirkan sel-sel mati
– Memelihara sistem saraf dan berfungsi sebagai anti-stress

VITAMIN C

– Bertindak sebagai anti-histamin tanpa perlu kita mengalami side effect dari pengambilan drugs anti histamin
– Menstabilkan pengeluaran histamin dalam tubuh
– Membantu mencegah penyempitan tiub bronkiol
– Meningkatkan fungsi T-Cell dan Macrophage (Fungsi sistem pertahanan badan, sel darah putih)
– Meningkatkan pertumbuhan tisu.

Dengan pengambilan Vitamin  Shaklee secara konsisten, ia bisa merawat penyakit resdung yg kronik tanpa perlu menciptakan rawatan resdung. Insyaallah dgn izinnya. Kita hanya bisa berbisnis, doa dan tawakal.

Mudah-mudahan, sesudah mengamalkan Vitamin  Shaklee, anda tidak lagi mengalami masalah:
-Bersin setiap pagi
-Gatal indera pendengaran & tekak
-Mengalir cecair putih setiap masa
-Batuk berkahak
-Nafas berbau
-Gatal hidung & mata
-Sakit kepala
-Sakit gusi
Testimoni 

Yang ini pula, ia ambil Vivix untuk Sinusitis Kronik

Nak cuba Set Sinusitis?
PM Wan Na di 
2. SMS/Whatsapp/Wechat  016 441 5473


Sumber http://kioskvitamin.blogspot.co.id/