Tips Hilangkan Kelemumur

Diposting pada

” Saya tengok awak ne tak henti-henti garu kepala, rimas saya tengok”, “Eh! apa putih-putih kat rambut awak tu?”. Awak ne ada kutu ke? dari tadi tergaru-garu kepala”

Pernah hadapi situasi macam diatas ? Siapa tak aib jikalau dicakap ada kutu kan? Apa kata anda cuba tips yg saya kongsikan .. Mana tahu berhasil. Selamat mencuba.

Cara Hilangkan Kelemumur 

1. Minyak Bayi (Baby oil)

Minyak bayi mengandungi beberapa materi yg sangat baik kepada prmukaan kulit. Ia bukan sahaja ssesuai kepada bayi sahaja, malah kepada orang sampaumur juga. Termasuklah dalam penjagaan kulit kepala. Langkah-langkahnya yaitu :

  • Sapukan baby oil pada permukaan kulit kepala. Ratakan dan urut sedikit.
  • Tudungkan kepala anda dgn tuala dan biarkannya untuk semalaman.
  • Basuh dgn syampu anti-kelemumur yg berkualiti. Minyak dari baby oil sepatutnya melembutkan kulit kepala anda semasa anda sedang tidur dan memudahkan kelemumur tersebut tertanggal.
  • Amalkan sebelum anda tidur setiap hari sehingga sanggup hasil memuaskan.
2. Egg oil ( Eyova )
Minyak telur ataupun egg oil mengandungi omega 3 ibarat Docosahexaenoic Acid (DHA) yg mana boleh menggiatkan semula sel folikel pada kulit. Ini boleh menghilangkan kelemumur pada permukaan kulit kepala. Langkah-langkahnya yaitu :
  • Sapu dan urut minyak telur (egg oil) ke atas kulit kepala selama 5-10 minit dan biarkannya untuk semalaman.
  • Syampu rambut pada pagi harinya.
3. Listerine Original (Colour oren)

Caranya : 
  • Masukkan 1/2 listerine bersama 1/2 air dalam botol spray.
  • Spray terus di kulit kepala.
  • Amalkan sekali sebulan atau 2 ahad sekali.
4. Limau [email protected] + Baking soda

 
Penggunaan limau nipis ataupun limau purut dalam menghilangkan kelemumur sudah diamalkan bebuyutan lagi. Caranya :
  • Campurkan air perahan limau nipis ataupun limau purut dgn baking soda.
  • Sapu pada permukaan kulit kepala dan biarkannya selama beberapa minit.
  • Apabila kulit kepala terasa gatal, mula bersihkannya.
  • Bilas rambut dgn air bersih.
  • Amalkan setiap hari sehingga sanggup keputusan memuaskan.
5. Lemon

Asid dalam jus lemon memecahkan kelemumur yg berkumpul secara tidak eksklusif membersihkan kulit kepala. Caranya :
  • Asingkan jus lemon kepada dua, satu sudu dan dua sudu serta secawan air.
  • Sapukan dua sudu jus lemon pada kulit kepala dan usap perlahan lalu biarkan seketika semoga ia menyerap.
  • Campurkan satu sudu lagi bersama secawan air dan bilas kepala anda.
  • Lakukan 2 kali seminggu.
6. Baking soda

Gantikan syampu rambut anda dgn baking soda. Baking soda dipakai dalam pelbagai situasi termasuklah dalam menghilangkan kelemumur. Caranya :
  • Gosok sedikit baking soda pada rambut dn kulit kepala anda.
  • Kemudian,bilas selepas satu minit.
  • Amalkan setiap hari untuk 2 ahad , anda akan terkejut melihat hasilnya!
7. Minyak kelapa

Kelapa memiliki banyak kegunaan dan salah satunya yaitu menghilangkan kelemumur. Caranya:
  • Basahkan rambut anda dan keringkannya (untuk hilangkan semua kotoran yg mungkin ada)
  • Sapukan minyak kelapa pada permukaan kulit kepala anda dan biarkan untuk beberapa minit.
  • Bilas dgn air bersih. Pastikan anda bilas sehingga tiada kesan minyak tersebut.
  • Amalkan sekali seminggu sehinggalah kelemumur tersebut tiada lagi.
8. Yogurt

Penggunaan yogurt yaitu salah satu yg paling bahagia untuk hilangkan kelemumur. Caranya:
  • Bilas rambut dgn air lalu sapukan yogurt keatas kulit kepala dan biarkan 10-15 minit.
  • Bilas dgn air yg bersih. Guna syampu dgn kadar yg sedikit sekiranya perlu.
9. Pisang dan Cuka

Percaya atau tidak, adonan pisang dan cuka boleh merawat kelemumur. Caranya :
  • Kupas satu ulas pisang.
  • Campurkannya dgn 2 cawan cuka dan lumatkan sehingga menjadi pes.
  • Kemudian, sapukannya keatas kulit kepala dan rambut.
  • Biarkan selama 15-20 minit atau sehingga 1 jam dan lalu bilas dgn sempurna.
  • Amalkan setiap hari selama seminggu.
10. Aspirin

Caranya:
  • Pecahkan 2 tablet aspirin sehingga lumat.
  • Masukkanya kedalam syampu rambut anda, dan guna syampu ibarat biasa.
  • Biarkan syampu pada kepala anda untuk seketika dalam 2-5 minit lalu bilas ibarat biasa.
11. Garam

Caranya:
  • Bancuh 2 sudu garam dgn sedikit air suam.
  • Lumurkan dikepala sambil picit perlahan supaya air garam sebati ke seluruh kulit kepala.
  • Biarkan lebih kurang 5 minit, lalu bilas dgn air.
  • Amalkan 2x seminggu.
Selamat mencuba:) 


Sumber http://vitaminsihatshakleecheras.blogspot.co.id