Tips Kurus : Amalkan Minum Air Lemon

Diposting pada
Adakah orang yg tak kenal bagaimana rupa atau apa lemon ne ? hahah kalau kamurang tak kenal apa ne lemon aduhh parah sudah tu tau, lantaran mesti tak pernah pergi pasaraya atau masak didapur. Sehh gurau jaa aa. Ok ini ialah bentuk buah lemon (Rujuk gambar bawah)
Sebelum itu aku hendak dongeng pengalaman sendiri minum air lemon ne ..haha. Ok berat tubuh aku ialah 53Kg tau before minum air lemon ne. Itu sudah dikategori obesiti dgn ketinggian 14*cm ( rahsia digit hjung, nanti kenapatan pendek ) haha.  Then, aku ternampak someone punya post di Fb (rahsia la kan ) , beliau tunjuk testimoni gambar before & after minum air lemon. Memang sangat ketara la kurus , after that aku pun decide dalam hati, mesti boleh turun berat tubuh ka ne minum lemon, hingga “GOOGLE” bah, resepi buat air lemon ..haha (jangan contohi) .
So, awal bulan Februari 2017 ajak la Mr Husband pergi beli lemon di giant, murah juga la Rm7 kamurang boleh sanggup around 5-6 biji. Saya just beli sikit lantaran gres mahu try test bah. Lepas tuu, dalam 2 ahad aku minum , guess what ? berat aku 49.5kg. Oh ya hahah tanpa workout + jaga pemakanan (psst, kuliner digemari burger cheese, kek cheese , ayam goreng , kfc) nah tengok kuliner yg aku amalkan .. haha memang bikin bergegar jantung juga lepas naik penimbang , sikit lagi lompat bintang.
Ok bagaimana resepi air lemon ne ? Aduuii bahagia ja, ambil lemon hiris 2-3 hiris then perah air lemon terus masukkan lemon kedalam botol air kamurang , after that tuang air panas + air sejuk kasih suam-suam … Lepas tuu boleh diminum . TAPI ! paling mujarab ialah dikala berdiri pagi, minum segelas air kosong gres minum air lemon suam-suam . Tunggu 15 minit gres makan breakfast ataupun korang shake-shake tu ESP SHAKLEE. Ada banyak lain  resepi air lemon yg anda boleh buat selain minum dgn air suam . Contoh boleh tambahkan madu,teh,halia dan lain-lain.

Lemon ne sangat banyak kebaikan selain daripada untuk kurus . Bah aku dongeng la sikit .hihi
1.Kuruskan Badan
-Minum air lemon pada waktu pagi membantu tubuh aben lemak dgn lebih cekap dan berkesan. Organ hati yg berfungsi dgn baik akan memastikan proses metabolisme lemak berjalan dgn lancar dan ini sangat penting bagi proses diet untuk kuruskan badan.
2. Tingkatkan hidrasi & berikan tenaga
-Kebiasaanya pada setiap pagi kita akan mengalami situasi yg agak malas dan kurang bertenaga kan ? Cuba mulakan pagi anda dgn segelas air lemon suam mesti anda akan rasa lebih bertenaga dan terhidrat sepanjang hari. 
3. Cantikkan kulit
-Tahukah yg lemon ini memiliki kandungan vitamin C yg tinggi ? Vitamin C memainkan peranan untuk mengekalkan kulit yg sihat serta sebagai antioksidan bagi mencegah penuaan pramatang dan melawan radikal bebas yg boleh merosakkan kulit. Vitamin C juga diharapkan dalam penghasilan kolagen yg sangat penting untuk keanjalan dan kekal muda. 
4. Bantu proses singkirkan toksin
-Pasti ada yg telah mengamalkan air lemon mengetahui bahawa lemon ialah diuretik semulajadi yg membantu menyingkirkan cecair dan toksin didalam badan. Asid sitrik yg terkandung didalamnya juga membantu fungsi buah pinggang serta hasilkan enzim untuk proses detoks orgn hati. Seperti yg kita tahu organ hati ialah adalah salah satu organ utama dalam proses membuang toksin daripada tubuh tubuh manusia. Bila tubuh memiliki toksin yg banyak akan memperlihatkan kesan tubuh gampang letih dan mengantuk. Bila toksin telah disingkirkan nutrien daripada kuliner juga akan lebih gampang diserap.
5.Sokong sistem imun
-Dengan kandungan vitamin C yg tinggi sanggup membantu meningkatkan sistem imun tubuh manusia. Ini bagi mengelakan gampang terkena dgn demam selesema baik amalkan secawan lemon suam dipagi hari sebelum menempuh perjalanan ke pejabat atau sebagainya.
6. Bantu penghadaman
-Jika anda menghadapi duduk perkara penghadaman dan susah untuk membuang air besar, cuba amalkan minum segelas air lemon suam dikala pagi. Air suam dgn lemon ini membantu merangsang jalan masuk penghadaman @ merangsang pergerakan usus serta akan bersihkan organ hati anda. Cubalah niscaya anda akan happy dgn hasilnya.

7.Alkalikan tubuh anda
-Tubuh insan boleh menjadi terlampau berasid bila mengamalkan pemakanan dan gaya hiup yg tidak sihat.Bila tubuh berasid akan menggangu pelbagai fungsi tubuh serta tubuh anda akan terdedah kepada pelbagai penyakit dan sel-sel kanser juga lebih gampang tercetus. Lemn yg diketahu ialah bersifat asid, bisa mengalkalikan tubuh dan darah yg diambil. Ini sangat membantu memastikan keseimbangan PH sentiasa terpelihara, terutamanya kalau kita gemar makan kuliner ibarat keju, daging dan lain-lain .
Sekian dongeng wacana testimoni aku dan kebaikan buah lemon . Addition, aku juga minum Lecithin Shaklee + Alfafa Shaklee ( ini membantu juga untuk kurus) .


Sumber http://vitaminsihatshakleecheras.blogspot.co.id