Tips Untuk Cukupkan 2 Liter Air Dan Elak Susu Tubuh Merudum Dikala Berpuasa

Diposting pada

Assalamualaikum semua, harini saya nak share tips ibarat tajuk.

Semalam saya buka satu post di fb wall saya, berbunyi begini

33○C…panas betul cuaca sekarang…kalau bulan puasa, menyusu badan, lagi kering rasa.
Kurang air dalam badan, mata rasa berpinar.

Kawan2 ada tak ibu menyusu? 
Saya nak share tips macam mana nak cukupkan 2 liter air kosong masa berpuasa dan cara nak elak susu merudum masa berpuasa.

Cer komen ‘saya’
Cukup 10org saya share tipsnya. 

Alhamdulillah ramai yg nak tau tipsnya, malah ada juga ibu yg bukan menyusu pun nak tau juga. Saya ucapkan terima kasih kepada anda yg berminat. 🙂

Saya share tipsnya sekarang, agak panjang sikit ye.
Terima kasih kerana luangkan masa anda. Saya niscaya anda akan sanggup tips yg mempunyai kegunaan darinya.

tips untuk cukupkan 2 liter air dan elak susu tubuh merudum saat berpuasa.

Saya kongsikan sedikit sebanyak tips saat berpuasa bagi mengelakkan susu merudum.

(1) Pam secara konsisten mengikut jadual pam yg sama ibarat sebelum Ramadhan

Mungkin ada yg menyampaikan tidak larat untuk pam kerana penat dan bila pam pun susu saya nampak sangat berkurang. Fikirkan kembali. Badan kita tidak mengenal samada anda sedang berpuasa atau tidak. Apa yg penting dalam penghasilan susu tubuh yaitu demand (permintaan) untuk menghasilkan susu yg berpanjangan dan konsisten. Baygkan bila sebelum ini anda pam sebanyak 3 kali di pejabat dan menerima 4 oz setiap sesi dan selama sebulan di bulan puasa, hanya pam sekali atau 2 kali sahaja. Sudah tentu usang kelamaan demand akan berkurang dan susu tubuh pun akan merudum.

Nasihat saya : Jangan MALAS untuk pam saat berpuasa kerana karenanya selepas bulan pahala nanti.

(2) Bersahur dgn minuman berserat tinggi, berprotein dan juga kurma

Pengambilan protein saat bersahur akan membantu untuk mengekalkan tenaga yg berpanjangan. Penat di siang hari mungkin menyumbang kepada rasa malas anda untuk mengepam. Kalau abadi bertenaga, mesti tubuh pun segar dan tidak lemah kan?? Selain itu, KURMA yaitu masakan penggalak susu kerana kandungan serat yg tinggi serta kandungan glukosa yg turut menyumbang kepada tenaga anda.

(3) Elakkan untuk mengambil kaffein semasa waktu sahur

Pengambilan kaffein ibarat teh dan kopi semasa waktu sahur akan menyumbang kepada kesan deuratik di mana pundi kencing akan cepat penuh dan anda kerap membuang air kencing. Akibatnya tubuh akan kehilangan air dgn kadar yg cepat dan anda mengalami dehidrasi. Badan pun akan mula letih dan melepek sahaja.

(4) Pengambilan air secara berdikit-dikit semasa malam hari

Ramai yg silap dgn minum air secara banyak saat waktu sahur yg kononnya untuk mengelakkan tubuh kehilangan air sedangkan tindakan itu menunjukkan kesan deuratik sama ibarat pengambilan kaffein. Apa yg perlu anda lakukan yaitu minum secara berdikit-dikit air kosong daripada waktu berbuka sehingga waktu sahur.

Tips gampang utk habiskan 2-3 liter air semasa berpuasa Ramadhan nanti.

1. Semasa berbuka, mulakan dgn minum segelas air kosong suam. 
Elakkan minum air berperisa dan berais lebih dari 1 gelas. Lebih banyak air berperisa dan berais anda minum, semakin kuranglah anda meminum air kosong 
2. Semasa solat tarawih, bawalah sebotol air kosong : 500 ml atau 1 liter dan teguklah antara salam between rakaat.
3. Semasa tidur, amalkan membawa botol air kosong dan diletakkan di meja sisi katil anda…teguklah apabila terjaga malam.
4. Semasa berdiri sahur…jika anda berazam untuk bederma di sepertiga malam, amalkan ibarat anda bertarawih.
5. Minumlah air kosong dgn tertib. 
Bagaimana tertib tu? Kenapa perlu tertib? 
Ahaaa!! Jika tidak tertib…anda akan ke tandas dgn sangat kerap selepas sahur tau!
*teguklah air sebanyak 3 teguk dan berhenti seketika. BErnafaslah dgn teratur 3 kali dan ulanglah semula…
*jangan minum berdiri

Rasa berat nak cukupkan jumlah air tu….Jom cuba minuman ni…..In Shaa Tuhan membantu…

Minuman ape ni….ini yaitu Shaklee Performance Drink …..perisa oren….sedapppp
boleh minum waktu sahur dan ia akan membantu mengekalkan cecair dalam badang seharian berpuasa.

(5) Pengambilan supplement yg membantu abadi cergas

Walaupun kita berpuasa, tidak bermakna kita hanya perlu baring tidur atau duduk sahaja tanpa perlu menciptakan kerja. Aktiviti harian masih perlu dilakukan ibarat biasa dan untuk menunjukkan tenaga. Pengambilan supplement sangat-sangat membantu untuk bertenaga di samping mengekalkan penghasilan susu badan.

Apakah masakan perhiasan yg SESUAI semasa berpuasa, SELAMAT & TERBUKTI SECARA KLINIKAL?

Anda boleh mencuba Set Mighty 3 Gem. Ianya terdiri drpd 3 jenis produk iaitu Energizing Soy Protein, Meal Shake & Performance Drink.

Mighty 3 Gem Persediaan Awal Berpuasa Untuk Ibu Hamil & Ibu Menyusu

ESP (perisa natural vanilla) : – Membekalkan tenaga & menunjukkan rasa kenyg yg lebih lama. Menyediakan tenaga yg berkekalan dan membantu menahan rasa lapar menerusi bekalan sumber tenaga yg konsisten.

MEALSHAKE (perisa french vanilla) : ‘Easy-On-the-Go Meal’ kerana penyediaannya yg begitu mudah, dan kandungannya yg lengkap membekalkan nutrient keperluan harian. Membekalkan sekurang-kurangnya 35% (atau lebih) Nilai Harian (Daily Value) bagi 19 vitamin dan mineral penting yg diharapkan oleh tubuh. Sumber yg kaya dgn kalsium, fibre dan protein.

PERFORMANCE DRINK (perisa natural orange): – Ia mengandungi formula karbohidrat unik Shaklee iaitu opticarb yg membekalkan tenaga serta merta. Opticarb yaitu rangkaian karbohidrat yg menunjukkan kita tenaga berterusan tanpa menganggu kestabilan gula dalam darah. Membantu mengelakkan rasa dehydrate jawaban kurang minum air saat sedang berpuasa. Terbukti secara klinikal bisa menyokong tahap hidrasi berbanding air.

Set Mighty 3 Gem juga SESUAI UTK SESIAPA SAHAJA yg ingin mengekalkan tahap kecergasan semasa sedang berpuasa. Ibu menyusu dan ibu mengandung pun boleh.

Jika anda sudah mula risau dgn production susu anda, cuba lalukan tips-tips yg saya kongsikan di atas. 

Sebenarnya saya selalu juga tertumpas untuk berdiri sahur awal dan santapan saya hanyalah kurma dan MINUMAN SAHUR EKSPRESS saya. Hendak tahu apa itu sahur ekspress?? 

Minuman sahur ekspress saya yaitu Set Mighty 3 Gem tu lah. Amat membantu kecergasan dan penghasilah susu tubuh semasa berpuasa.

Jika anda berminat dgn set ini atau salah satu produk dalam set tu, boleh pm saya atau SMS/Whatsapp 016 441 5473.

Special price saya bagi untuk anda yg berminat, sepanjang bulan pahala ini. 😀

Sekian, wassalam.


Sumber http://kioskvitamin.blogspot.co.id/